Pausernes magi

Efter to ugers skøn ferie er jeg tilbage på arbejde igen - ligesom mange andre. Ferien, der blandt andet bød på den smukkeste vandretur rundt om Bornholm, mindede mig om, hvor vigtigt det er med pauser. Det føles meget naturligt derude under åben himmel af og til at stoppe op, beundre en særligt smuk udsigt, få lidt vand eller holde et længere frokostpause.

Tilbage på arbejdet har jeg tendens til at springe pauserne over og for eksempel spise foran computeren. Det er ikke sundt. Faktisk viser undersøgelser, at det kan føre til stress, fejl og konflikter, når vi glemmer at holde pauser i løbet af en arbejdsdag. Og andre undersøgelser peger på, at vi bliver bedre og får nemmere ved at løse svære opgaver, hvis vi holder flere pauser, fordi hjernen arbejder bedre, når den af og til får ro, fremfor når vi pacer den af sted med 160 i timen.

Vores moderne liv er det, man i Traditionel Kinesisk Medicin vil kalde meget yang-præget. Vi har fokus på det handlende, aktive og udadvendte og et stort behov for at præstere. Men vi kommer ud af balance, hvis vi ikke også skaber plads til det rolige, passive og indadvendte og vores naturlige behov for også bare at være. Det er her pauserne kommer ind. Som små værensøjeblikke midt i al gøren, der både giver dig hvile, lader dine hjerne op og skaber bedre ideer.

Bryd de dårlige vaner efter ferien

Hvis du som jeg har for vane at glemme pauserne i løbet af dagen, så er lige nu et rigtig godt tidspunkt at bryde den vane på. Når vi har været væk fra den daglige trummerum for en stund, kan vi nemmere integrere nye vaner, fordi vi i forvejen lige at finde tilbage i rytmen igen.

Dengang jeg var bedre til det med pauserne, havde jeg en ildelugtende og osende undskyldning for at holde dem. Dem kvittede jeg netop efter en lang ferie til Bali, hvor et overflødighedshorn af farverig mad, naturoplevelser og bevægelse inspirerede mig til nye, sunde vaner. Det blev ganske enkelt lettere at lade smøgerne ligge, da jeg kom hjem, fordi jeg havde nogle andre måder at koble af på. Så er kunsten bare at holde fast i dem, og det er det, denne sommerferie har mindet mig om.

Mest af alt er jeg blevet mindet om naturens helende kraft. Jeg elsker simpelthen at være i naturen og åbne mine sanser for nye indtryk. Det gør mig også bedre til mit arbejde. Derfor er min favoritpause lige nu at gå en tur - kort eller lang i den nærmeste park, skov eller ved stranden, afhængigt af hvor min heldigvis meget varierede arbejdsdag har bragt mig hen. Men det er ikke altid, at vejret er til gåtur, eller det er muligt i løbet af en travl arbejdsdag. Derfor kommer her tre andre bud på sunde pauser

3 sunde pauser for krop og sind

  1. afspændende kropsskanning:

    Læg eller sæt dig godt til rette. Hvis du lægger dig ned, så læg dig på ryggen med hælene placeret med lidt mere afstand end dine hofter og armene ned langs siden med håndfladerne vendt opad. Hvis du sidder, så placer begge fødder i gulvet (ingen krydsede ben) og sørg for at sidde med en rank og på samme tid afslappet ryg. Luk øjnene, giv slip i kæben, så der kommer lidt luft imellem dine tænder og slip de små muskler omkring dine øjne. Tag et par vejrtrækninger, hvor du fokuserer på dit åndedræts rejse gennem kroppen. Send så opmærksomheden ned til dine fødder, spænd så meget du kan i fødder, kram tæerne samme og fleks fødderne. Hold spændingen 5-10 vejrtrækninger og giv så slip. De næste 5-10 vejrtrækninger har du igen fokus på dit åndedræts rejse gennem kroppen. Send så opmærksomheden ned til dine lægge og spænd så meget, du kan, i området omkring dine lægge i 5-10 vejrtrækninger, hvorefter du igen slapper fuldstændig af i 5-10 vejrtrækninger. Forsat på samme måde hele kroppen igennem; knæene, lårene, ballerne, maven, skuldrene, overarme, underarme, hænder og til sidst hele hovedet.

    Når vi er overtaget af vores arbejde og måske endda en anelse stressede, kommer vi hurtigt til at sidde og spænde op i kroppen. Det giver muskelspændinger og ondt i kroppen, og det ødelægger også dit mentale flow. Derfor er det vigtigt bevidst at afspænde i løbet af dagen og få løsnet op i eventuelle blokeringer - fysisk og mentalt

  2. Gør noget nyt

    Når du laver noget, du ikke har prøvet før, eller du sjældent gør, danner din hjerne nye nervebaner. Nye spor for informationer og viden, og det gør dig både mere intelligent, dygtigere til dit job og mere tilfreds med din egen præstation. Her må du godt være kreativ. Læs et digt, begynd at hækle, øv dig i at stå på hænder i et skjult hjørne af arbejdspladsen. Der er ingen grænser for, hvad det kan være - udover måske tanken om, hvad andre tænker, men prøv at lægge den væk eller find et hemmeligt sted, hvor du kan udfolde dine nye sider.

    Det tæller selvfølgelig ikke at finde en ny at følge på Instagram eller downloade en kabale, der til forveksling ligner den, du har i forvejen. Læg mobilen væk og find på noget andet!

  3. Lav et alter

    Vær årstid laver jeg et nyt lille alter hjemme, hvor min primære arbejdsplads er. Et lille hjørne med smukke ting, som minder mig om, hvad jeg gerne vil have fokus på i netop denne periode. Det kan være blomster, krystaller, små figurer, billeder, naturfund og alt muligt andet, der tilsammen udgør et lille, personligt alter. Det fungerer super godt i de pauser, hvor der måske hverken er tid eller lyst til nogle af de andre ting. Så sidder jeg simpelthen bare og glor på alteret. Intet andet. Ser på mit alter og lader tankerne passere, som bølger på havet, der opstår og forgår, opstår og forgår. Uden at skulle andet end bare være lige der. Nogle dage sidder jeg 5 minutter sådan, andre dage 20 minutter. Det er en slags meditativ pause, der samtidig bringer mig i kontakt med mine værdier og mit fokus gennem symbolerne på alteret (som altså bare er en sortmalet, gammel ølkasse).

    For andre fungerer det fint at lave øvelsen uden alter, men med fokus på vejrtrækningen i stedet. For dig er der måske noget tredje, der giver og hjælper dig ind i en form for meditativ tilstand. Giv dig tid til at eksperimentere.

Forrige
Forrige

Sov bedre ~og find ud af, hvorfor du vågner, når du gør

Næste
Næste

Min sorg har fuglevinger