Til kamp for den indre ro

Nyepi.JPG

Trommerne runger stadig i mit hoved, mens jeg ligger tung og træt i sengen. I dag har balineserne fejret Nyepi, nytår, med mytiske “ogoh-ogoh”-skulpturer, trommer, dans og sang. Hver lille landsby skaber sin egen ogoh-ogoh i papmache i ugerne op til nytår og viser den stolt frem på veje og pladser som et symbol på ånde spirits, der bliver sendt pænt af sted, inden et nyt år kan begynde i harmoni mellem mennesker, natur og spirits.

I morgen fortsætter fejringen med en dag uden ild, uden rejse, uden aktivitet og uden underholdning - også kaldet Silence Day. Nogle lokale nyder nemlig den nyfundne harmoni i total stilhed og fastende. Vi har besluttet os for at gøre det samme. Weekendens lektier i Living Yolates Teacher Training er derfor masser af pranayama, meditation og refleksion.

I taxaen på vej hjem fra Nyepi talte vi om, hvordan vi i vesten snarere ødelægger end skaber, når vi fejrer overgangen fra et år til et andet. Her i sengen tænker jeg på, hvor meget dagens larm får lov at ødelægge i overgangen fra en dag til en anden. Måske gør det ikke så meget med balinesiske trommer, men hverdagsrester, bekymringer og to-do-lister, de kan også larme og forstyrre en dyb, nærende søvn. Det er dem, jeg gerne vil sende pænt af sted, inden jeg lukker øjnene i. Så kan krop, sind og sjæl leve lige så harmonisk i mig, som mennesker, natur og spirits lever her. Jeg er spændt på, hvordan en hel dag uden ord, mad og aktivitet måske kan kickstarte den oplevelse af indre ro. 

MindfulnessDitte Clemen