Send livet til eftersyn

Send livet til eftersyn

Det er fuldmåne og sensommer og en helt særlig tid til at reflektere over, hvor du er i livet. Ligesom vi høster korn, bær og frugter uden for, kan vi vende opmærksomheden indad og høste frugterne af de frø, vi plantede ved sidste nymåne, tidligere i år eller for endu længere tid siden. De drømme, vi tog de første skridt imod at realisere, de længsler vi besluttede os for at se i øjnene og tale højt for at komme lidt tættere på at indfri. For mig er det en helt særlig og hellig praksis på denne tid af året. En hyldest af mig selv, og det jeg har opnået, men samtidig også en måde at holde mig vågen på. For selvfølgelig er der også områder af mit liv, hvor ikke alt føles harmonisk og i balance.

Hvis jeg ikke er bevidst er det ofte dem, jeg har størst fokus på - altså de områder, hvor der er et eller andet, der ikke fungerer. Skal man tro den amerikanske forsker Brené Brown er det ret typisk for os som moderne mennesker netop at fokusere på, hvad vi mangler. Vi lever i en mangelkultur og bliver dagligt præget til hele tiden at ville have mere, gøre bedre gennem reklamer, præstationskultur og vores egen higen efter lykke. Men hvis vi hele tiden har fokus på det, der mangler, og aldrig på det, der lykkes, bliver lykken ved med at være et fjernt mål. Derfor har det længe været en fast praksis for mig at sende mit liv til eftersyn et par gange om året - blandt andet her ved høsttid.

For at sikre mig, at jeg kommer hele vejen rundt, bruger jeg det simple selvudviklingsværktøj, Livshjulet. Livshjulet giver et øjebliksbillede af, hvordan mit liv fungerer lige nu. Det er en slags tilstandsrapport, som viser, om mit fundament er i orden, eller om der er sprækker imellem, hvordan jeg gerne vil leve, og hvordan jeg lever lige nu. Livshjulet giver mig en unik mulighed for at fejre, hvor jeg er i mit liv, og samtidig giver det mig overblik, hvor jeg kan sætte ind, hvis jeg vil leve i endnu større balance. For mig virker det særligt godt, når jeg arbejde med livshjulet i sammenhæng med mine værdier, som jeg tidligere har skrevet en lille guide til, hvordan du kan arbejde med.

Sådan arbejder du med Livshjulet

Tegn en cirkel og opdel den i 8 livsområder, som er vigtige for dig. Det kunne er personlig udvikling, parforhold, familie, økonomi, miljø, sundhed, venner og karriere, men det kunne også være andre områder som eksempelvis fritid og restitution. Skriv ét livsområde i hvert af de otte felter i Livshjulet og beskriv gerne hvert enkelt område med lidt flere ord end bare det overordnede. Har du arbejdet med dine værdier, kan du koble dine vigtigste værdier på de forskellige livsområder.

Eksempelvis kunne nogle af mine livsområder beskrives sådan her:

  • Personlig udvikling: at ære og nære krop, sind og sjæl og prioritere de praksisser, jeg ved støtter mig og holder mig nærværende, modig og kreativ.

  • Parforhold: at være taknemmelig for den kærlighed, jeg oplever i mit parforhold her dag og selv udtrykke både kærligheden og de udfordringer, jeg og vi møder undervejs, så vi kan bevare et kærligt, tillidsfuldt og udviklende parforhold.

  • Miljø: at have et hjem, der inspirerer mig og danner en tryg ramme om hverdagen. Æstetik, natur og ro.

 Når du har skrevet alle livsområder med tilhørende værdier og behov ned, er opgaven at vurdere, hvor tilfreds du er med hver enkelt livsområde også på en skala fra 1 til 10. Hvis området fungerer perfekt, giver du det 10, mens 1 betyder, at det slet ikke fungerer. Du skal ikke tænke længe over spørgsmålet, men notere hvad der umiddelbart falder dig ind og være ærlig over for dig selv. Den største årsag til, at mange af os ikke får skabt den forandring, vi ønsker i vores liv er, at vi ofte forsøger at snyde os selv, fordi vi på den ene side ikke ønsker at ligne en fiasko og på den anden side stadig er så præget af den gode gamle Jante, at vi heller ikke tør tro på, hvis det virkelig går godt. Læg alle fordommene fra dig og gå med din umiddelbare indskydelse. Så fungerer Livshjulet bedst.

Når du har udfyldt hele Livshjulet har du et godt billede af, hvor der er modne, lækre frugter at høste lige nu. Jeg fylder for eksempel en hel kurv på kærlighedsfronten og er rørt og taknemmelig over, hvor jeg er i netop det livsområde lige nu. Da jeg for snart fem år siden begyndte at se min længsel efter parforhold og familieliv i øjnene, turde jeg ikke drømme om at være, hvor jeg er i dag. Det nyder jeg og gør en dyd ud af at være taknemmelig for - og så hylder jeg mig selv for at have turde være sårbar, ærlig og være med det svære, der har været en del af rejsen hertil.

Men Livshjulet giver dig også en indikation på, hvor der er ubalancer i dit liv lige nu, og hvor du måske bliver nødt til at lægge mere energi, hvis du skal genskabe balancen. For mig handler det lige nu særligt om økonomi. Mens jeg rater livet højt på karriere og sundhed, fordi jeg har en hverdag fuld af ting, jeg elsker at lave, og som giver mening for mig, så er det ikke alt, der giver overskud på kontoen i banken. Med et lille nyt familiemedlem på vej, er det mere end tidligere en prioritet, og derfor ved jeg, at jeg den kommende tid skal bruge energi på at undersøge, hvad jeg har af muligheder for supplerende indtægter. Tak til Livshjulet for at gøre det klart - ellers bliver det hurtigt sådan en bekymring, jeg prøver at skubbe lidt væk og i stedet fokusere på, hvor vigtigt det er for mig, at mit arbejde er meningsfyldt. Det skaber måske ro for en stund, men bliver ved at rode i baghovedet, og derfor er det så god en praksis for mig med et ærligt livseftersyn af og til.

Jeg håber, at det også har inspireret dig. Du er som altid velkommen til at stille spørgsmål til værktøjet eller dele din oplevelse med det. Og vil du dykke dybere ned i din personlige udvikling med mig, kan du altid booke tid til en samtale.

Ditte ClemenComment