Om hekse og hverdagsmagi

659194FD-91D4-41DE-AB83-3BC08FF1976B.JPG

Heksen er forsvundet fra bålet. Heldigvis - og i hvert fald der, hvor jeg fejrer Sankt Hans. Til gengæld dukker hun oftere og oftere op i mit feed her på Instagram. Nu brugt som et positivt pseudonym af kvinder og unge piger, der fordyber sig i medicinske urter, astrologi og krystaller. Ikke som i min barndoms skolegård som et skældsord. Og hurra for det.

Tidligere på ugen læste jeg en artikel hos Zetland, som beskrev heksen som kapitalismens antitese og den nutidige spirituelle opblomstring som et moderne reaktion på klimakrise, karakterræs og kønskamp. Heksen lytter til og lever i pagt med naturen, hun kæmper ikke mod den. Heksen kender sit kald, hun stræber ikke efter andres anerkendelse og meningsløse tal på et eksamensbevis. Heksen er stolt af sin urkraft, sin ældgamle intuitive visdom, sin kvindelighed, hun lægger ikke under for patriarkatets normer.

Alt det minder hjemmelavede teblandinger, tarotkort og krystaller også mig om. Særligt når jeg tvivler på mig selv og bliver ramt af frygten for at blive brændt på fællesskabets bål for at stikke lidt for meget af fra den gængse vej i livet. I overført forstand, bevares, vi har trods alt kun brændt hekse lavet af gamle kosteskafter, halm og brugte klude, så længe jeg har levet. Men frygten kan stadig føles virkelig.

Jeg ved ikke, om jeg TROR på magien i alle den moderne heks’ remedier. Når jeg renser rundt med salvie eller anbefaler små ritualer i mine sessioner, så opstår magien i lige så høj grad i kraft af historien bag, åbningen af sanserne og roen omkring udførslen. Ritualet bliver en bevidst pause, som støtter og styrker kontakten til os selv, vores kald (eller mening, hvis det ord er lidt nemmere at sluge) og vores sande essens. Og jeg TROR på kraften i hver en kvinde - og hver en mand - der kender sig selv, sin vej og sin sandhed. Når vi i aften samles om bålet, så lad det være en fejring af det unikke lys i os alle. Om vi er fritidshekse, karrierekvinder eller 12-talspiger. Rigtig smuk Sankt Hans, alle sammen.