Kunsten ikke at sammenligne - og 3 konkrete redskaber

Da jeg mellem jul og nytår kiggede tilbage på 2018, gik det op for mig, hvor meget tid, jeg har brugt på at sammenligne mig med andre. Kvinder, hvis knæ kysser underlaget i lotusstilling (fotoet fra Temple Yoga beviser, at det gør mine ikke), eller som har solgt flere bøger end jeg. Gamle studiekammerater, som bliver headhuntet og tjener tre-fire gange så meget som jeg. Veninder, der lykkes første gang og aldrig får grimme hudafskrabninger på knæene eller sjælen. Puha, jeg har brugt lang tid på det. Særligt kedsomme aftner i sofaen og endeløs scrollen gennem Instagram. Og jeg bliver aldrig, ALDRIG, i bedre humør af det. Det ved jeg godt. Og alligevel gør jeg det. Igen.

Men i år skal det være slut! Jeg VIL IKKE blive misundelig på andre kvinder, ja sådan rigtig citronsur, over at det går dem godt. For hvad tjener det egentlig? Deres succes ødelægger ikke noget for mig. Selv ikke hvis de har succes inden for mit felt. Der er plads nok til os alle sammen, og tænk nu, hvis vi støttede hinanden i stedet for at spidse albuerne? Det er faktisk på mode. ALT for damerne har lige skudt kampagne #søstersind i gang, som skal styrke kvinders sammenhold, og ovre på Instagram Story deler kvinder hjerter og komplimenter med hinanden hver dag.

Det er det, der virker. Det ved jeg godt. Jeg kendte også til law of attraction sidste år. Jeg var bevidst om, at mine sammenligninger og sure miner absolut intet godt gjorde for hverken mig eller mine omgivelser. Det vi giver energi vokser, og når vi misunder andres succes, så kryber vores egen. Jeg ved det godt, og du ved det sikkert også godt. Alligevel tror jeg ikke, at jeg er ene om at falde i sammenligningsfælden nu og da og hænge lidt ud dernede på bunden af det sorte hul, hvor alt ser nemmere ud for andre, og vi til sidst føler os så uretfærdigt behandlet, at ingen oprigtigt har lyst til at være sammen med os. Hvilket bare bekræfter os i, at verden er imod os.

Når vi først sidder dernede på bunden og bliver usikre på vores eget værd - for det er jo det, der sker, når vi begynder at veje og måle os i forhold til andre og finde os selv for lette, for ligegyldige - hvordan kommer vi så op igen? Hvordan skifter vi citronmunden ud med kysmunden, der øser kærlighed ud over alle og enhver, selv sine konkurrenter? Jeg har lavet en lille værktøjkasse, som jeg selv har planer om at bruge her i det nye år. Måske du også kan have glæde af dem, og vi sammen kan skabe et år fyldt af overskud, sammenhold og kærlighed.

Sådan kommer du ud af sammenligningsfælden

1. Alt eller intet

Det første redskab er tyvstjålet fra Hella Joofs Papmaché-reglen og handler om, at vi ikke kan sammenligne dele af andre med os selv. Rub og stub reglen, kalder Hella værktøjet, og det går i alt sin enkelthed ud på, at enten kan bytte alt med én eller intet med nogen. Du kan altså ikke skifte karriere med den ene, krop med den anden og kæreste med den tredje. Det er meget godt at huske på, når vi scroller igennem filtrerede hverdagsglimt og sammenligner først med den ene og så den anden. Det er alt eller intet - og så er det måske alligevel bedst ikke at give hele sit liv væk for en illusion.

2. Livshjulet

Det næste redskab hjælper dig til at få overblik over din situation lige nu. Når det en dag går skidt på jobbet, kan det hurtigt føles som om, det er galt med alt. Men det er det ikke nødvendigvis, og det er her livshjulet kommer ind i billedet. Livshjulet er et simpelt selvudviklingsværktøj, som kan give dig et øjebliksbillede af, hvordan dit liv fungerer lige nu. Det er nem måde at lave en slags tilstandsrapport, som viser, om dit fundament er i orden, eller om der er sprækker mellem, hvordan du gerne vil leve, og hvordan du lever lige nu.

Vil du arbejde med livshjulet, kan du begynde med at tegne en stor cirkel på et blankt stykke papir og inddele den i otte livsområder. Det kan eksempelvis være: Parforhold, familie, karriere, bolig, fritid, økonomi, sundhed og venskaber. Det kan også være, du begynder med de fire vigtigste områder for dig. For hvert område noterer du, hvad dine behov er her. I dit parforhold er det vigtigste måske intimitet, nærvær og omsorg, mens det i forhold til din karriere er udvikling, mening og integritet. Når du har skrevet alle livsområder og behov ned, er opgaven at vurdere, hvor meget hvert enkelt område betyder for dig på en skala fra 1 til 10. Hvis det har afgørende betydning for dig, giver du det 10, mens 1 næsten ikke er vigtig. Bagefter skal du vurderer, hvor tilfreds du er med hver enkelt livsområde også på en skala fra 1 til 10. Hvis området fungerer perfekt, giver du det 10, mens 1 betyder, at det slet ikke fungerer. Du skal ikke tænke længe over spørgsmålet, men notere hvad der umiddelbart falder dig ind og være ærlig over for dig selv. Den største årsag til, at mange af os ikke får skabt den forandring, vi ønsker i vores liv er, at vi ofte forsøger at snyde os selv, fordi vi ikke ønsker at ligne en fiasko. Vi vil ofte ikke erkende sandheden om, at det ikke går så godt, som vi gerne vil have. Men hvis vi vil ændre vores liv, må vi være ærlige over for os selv.

Når du har udfyldt livshjulet kan du kigge nærmere på dit øjebliksbillede. Måske opdager du, at det faktisk går ret godt alt i alt. Måske får du øje på, at det der med at tjene mange penge slet ikke er så afgørende for dig, så der kan du godt skrue ned for misundelsen. Måske bliver du bevidst om nye sammenhænge, der gør sammenligningerne mindre interessante. Og så kan du altid vælge at arbejde bevidst med de to-tre områder, hvor forskellen mellem dine to streger er størst.

3. Gør noget godt for dig selv

Inden du begynder at slå dig selv i hovedet over, at du kan nikke genkendende til min beskrivelse af sammenligningernes sure ansigt, så husk på, at det er helt naturligt, at vi sammenligner os med hinanden. Vi spejler os og frygter ikke at få samme sociale anerkendelse som andre, fordi det er et urinstinkt i os alle sammen, at vores overlevelse afhænger af vores tilhørsforhold i en gruppe. Men vi er alle sammen blevet så bevidste om, hvordan vi fremstiller os selv - på sociale medier og derude i virkeligheden - at det, vi sammenligner vores eget indre kaos med, er andre perfekte ydre. Og det er et fejt sammenligningsgrundlag. Uanset dit indre kaos har du noget helt særligt at byde på. Noget, som ikke spirer og gror, hvis du holder fast i sammenligningerne og forsøger at gøre det, som de andre succesfulde gør. Det er deres. Du har dit, og det har vi også brug for. Alt den tid, vi bruger på sammenligninger og misundelse, er meget bedre brugt på fodbad, ture ud i naturen eller drinks med en god veninde, som inspirerer og støtter dig. Det er dét, der får dit unikke bidrag til verden frem.

Virker det?

Spørger du måske undrende. Hvis det gør, er det måske lidt mærkeligt, at jeg faldt så dybt ned i sammenligningsfælden sidste år. Og det er det måske. Måske er det bare sådan livet er, at vi nogle gange skal derned for at blive mindet om, hvor vi ikke vil være. Jeg er i hvert fald kravlet op igen og har fået øje på, hvor helt perfekt mit liv er for mig. Jeg lever det, der giver allermest mening for mig. Jeg går høj fra hver eneste coachingsession. Jeg bliver dybt rørt, hver gang et andet menneske betror mig siden sorghistorie. Jeg har brugt juleferien på at bygge rede med den mand, jeg elsker, og selvom jeg godt kan blive misundelig på folk, der har mere plads end vi har i vores to-værelses, så er det vores rede, og det er den eneste rede i verden, hvor jeg har lyst til at lægge mit hoved på puden og falde i søvn hver nat. Taknemmelig for det liv, der er mit. Og det er måske det vigtigste redskab af alle - at huske taknemmeligheden over det, du har, fremfor at fokusere på alt det, du synes, du ikke har.

Har du flere gode redskaber, så del dem endelig i kommentarfeltet!