3 grunde til at ritualer ikke kun bør være for de religøse

ritualer ceremonier mindfulness spiritualitet sacredness kvindecirkel healing

Du har sikkert allerede dine egne. Uanset om du ved det eller ej. Ritualer sniger sig helt naturligt ind i vores hverdag. Som en bestemt måde at tilberede og drikke din kaffe på eller den særlige serie af handlinger, du laver i badet eller foran spejlet hver morgen.  Men få af os er bevidste om hvilken kraftfuld rolle vores ritualer spiller i vores hverdag - særligt hvis vi samles om dem. 

Vi ved måske nok, hvor helt særligt, smukt og kraftfuld et bryllup kan være, og hvor vigtigt det er, at markere afskeden til vores kære, når de dør. Ritualerne til sådanne store livsbegivenheder har vores religion - uanset hvilken vi er opdraget indenfor - traditionelt haft monopol på. Men flere og flere løsriver sig fra folkekirken og skaber deres egne ritualer, bliver gift i naturen og spreder asken ud over havet. Men hvordan markerer vi alle de små og alligevel afgørende begivenheder i vores liv og det magiske ved hverdagen, når vi ikke længere mødes i kirken hver søndag? 

I traditionel forstand er et ritual en handling, der bringer os tættere på det guddommelige. Jeg holder af at tænke på ritualer som handlinger, der bringer mig tættere på min intuition, meningen med livet, det store fællesskab og måske, måske, det guddommelige, spirituelle, hvad vi kalder det nu om dage. Og den slags ritualer hungrer vi efter. Se bare, hvor mange der poster magiske øjeblikke med ceremonial cacao på Instagram i øjeblikket, eller har gjort det til et ritual at meditere hver morgen. Det, der adskiller disse ritualer fra den bestemte måde at tilberede morgenkaffe eller tage bad på er, at ritualerne udføres med en bevidst intention. Det er den og gentagelsen, der gør ritualet kraftfuldt. Og måske historien bag ritualet sammen med oplevelsen af, at vi er flere der udfører ritualet. 

De fleste ritualer har nemlig rod i en myte, som forklarer, hvordan ritualet er med til at skabe forbindelse til din intuition, din spirit eller hvad du end ønsker kontakt til, og hvorfor ritualet er meningsfyldt. De religiøse ritualer bliver forklaret i de hellige bøger og skrifter, andre ritualer er opstået i harmoni med naturen og årstidernes skiften. Yoga har sin helt egen filosofi, men moderne forskning viser også, at øvelserne har en effekt for både krop og sind. Ceremonial cacao er gennem årtusinde blevet brugt til ceremonier i blandt andet Peru, lignende ældgamle sagn knytter sig til brugen af krystaller. Nogen har altså oplevet virkningen af ritualer før os. Det er deres historie, vi bliver en del af, når vi selv udfører det.    

Min fornemmelse er, at flere og flere begynder at lave deres egen ritualer og også udføre dem med en bevidst intention. Men hvorfor er det sådan? Hvad kan ritualer gøre for dig? Og hvorfor er det vigtigt, at vi ikke bare udfører de alene, men sammen med andre?

1. Ritualer skaber mening for os og vores livsførelse

De sætter vores lille historie i forbindelse med en større historie, så vi på den måde bliver en del af noget, der er større end os selv. Mange af os hungrer efter en mening med livet, fordi overlevelse ikke længere er en kamp og arbejdet for mange af os er blevet et selvrealiseringsprojekt, der aldrig helt lykkes. Når vi forbinder os med gamle myter og traditioner, skriver vi os selv ind i en kontekst, der er større end vores hverdag og bliver bevidste om vores rolle i et større perspektiv. 

2. Ritualer markerer og bevidner store begivenheder eller forandringer i vores liv

Vi har brug for at markere store livsbegivenheder som bryllupper og begravelser, men også mindre begivenheder, som er afgørende for vores liv og selvforståelse - uanset om de bliver opfattet som sådan af omverdenen. Ritualer tilføre noget særligt og kraftfuldt til markeringen, en særlig stund (det kan være et høstritual, hvor du også fejre de indre resultater, du har høstet i år) eller et særligt symbol (tænk bare på studenterhuen), som vil lede vores tanker tilbage på netop den livsbegivenhed, eller en tilbagevendende handling (som eksempelvis morgenmeditation), som holder os op på et løfte, vi har givet os selv eller hinanden. Det er nemlig vigtigt ikke kun at lave ritualer med og for sig selv. Samles vi om ritualer er vi nemlig med til at bevidne og dermed bekræfte hinandens udvikling, og det er vigtigt for os som mennesker.  

3. Ritualer støtter os i at manifestere det, vi ønsker os allermest

"Where attention goes, energy flows," lyder et gammelt ordsprog, det du giver fokus vokser. Når du bevidst har en intention med dit ritual, så giver du det fokus og lader ønsket vokse og øger chancen for, at det manifestere sig. Mange af os bruger mere tid på at tænke over, hvad vi IKKE vil have, i stedet for at fokusere på, hvad vi ønsker os. Ritualer kan hjælpe os med at holde fast i ønsket. Det er vigtigt, fordi universet er en stor kopimaskine af dine tanker og følelser, og derfor skal vi sørge for at fylde dem med selvkærlighed og ønsker - for eksempel gemmen daglig meditation eller bevidste ritualer omkring vores cacao-(eller kaffe eller te)-drikning. Ritualerne er særlig vigtige, når vi ønsker forandringer i vores liv eller står overfor en overgangsfase. 

Jeg elsker selv at skabe ritualer, der hjælper mig heale gammel sorg og leve et liv i harmoni med min intuition og indre visdom. Og det er endnu sjovere, når vi samles om ritualerne, healer, mediterer og eksisterer sammen. Derfor inviterer jeg fra 14. august og tirsdag i ulige uger helt frem til jul til healingsaftner, hvor vi sammen deler historier, ritualer, sanser, danser, lever. Jeg vil elske at have dig med i vores cirkel. 20. september inviterer jeg også til fejring af efterårsjævndøgn, en aften fuld af ritualer, der forbinder os med naturens kraftfulde cyklus. 

Ditte Clemen