De fem kærlighedssprog - og hvorfor du bør kende dem

Kærlighed.jpeg

For snart 10 år siden sad jeg modløs i stolen over for min første rigtig gode terapeut og brokkede mig over, hvor svært det var, det der med kærligheden. Hun trak en slidt bog ud af sin overfyldte reol og lagde den i mit skød. Kærlighedens fem sprog, stod der på den blå-lilla forside med et billede af en kvinde og en mand i en robåd på vej mod solnedgangen. Det var nu ikke kun den slags kærlighed, jeg syntes, var svær. Det var også kærligheden i min første familie - den til min mor, mine søstre og for den sags skyld også til mine venner. Jeg fik lov at låne bogen med hjem og har siden erhvervet mig en selv. Det er nemlig ikke uden grund, at den amerikanske parterapeut Gary Chapmans bog er blevet en bestseller, og til en terapisession med en modig mand i sidste uge hev jeg den selv frem (dog ikke fysisk).

Når parforholdet udfordrer os, og vi får den beskidte opvask eller glemte mærkedage til at betyde, at vi ikke længere er elsket, så er de fem kærlighedssprog gode at huske på. Måske udtrykke du og din kæreste ikke jeres kærlighed på samme måde. Ja, faktisk er det ret sandsynligt, at I ikke gør. Der har jeg også lyst til at dele lidt mere om kærlighedssprogene her.

Helt kort forklaret findes der ifølge Chapman fem grundlæggende kærlighedssprog, som vi benytter, når vi giver og modtager kærlighed. Vi mestre alle sammen nogle af dem, mens andre kan virke helt uforståelige. Hvis du primært taler et og din kæreste et andet, så kan der altså hurtigt opstå misforståelser og konflikter. Det vender tilbage til. Først gennemgår jeg lige kærlighedssprogene et for et.

Kærlighedens fem sprog

1. Fysisk berøring

Måske tænker du straks på sex, men det første kærlighedssprog er meget mere end det. Det er i høj grad også små kærtegn i forbifarten, at gå tur hånd i hånd eller en omsorgsfuld arm omkring skulderen i en svær situation. Mestrer du dette sprog flyder kys, kram og kælen naturligt fra dig og til dem, du elsker. Hvis berøringerne ikke bliver gengældt eller din kæreste ikke er lige så fysisk nærværende over for dig, føler du dig ikke elsket.

2. Anerkendende ord

I en travl hverdag er det måske nemmere at brokke sig over den beskidte opvask end at rose kæresten for, at han dog har husket at tørre spisebordet af. Men den går ikke, hvis din kærestes førstesprog er anerkendende ord, og du gerne vil vise din kærlighed til ham. Han vil høre, at han er elsket, at du synes han ser godt ud, eller at han er en god far. Det samme gælder selvfølgelig, hvis anerkendende ord er dit primære kærlighedssprog, så har du brug for verbale bekræftelser - måske både i tale og på skrift (herhjemme er vi ret vilde med kærlighed på post its). Hvis I gerne vil træne jeres færdigheder i dette sprog, er en god øvelse at sige tak for mindst tre ting ved aftensmaden.

3. Kvalitetstid

Tid er ikke bare tid. At binge i hver sin ende af sofaer tæller som regel ikke som kvalitetstid. Det afgørende for dig, der har dette sprog som dit førstesprog, er, at du og din kæreste prioriterer tid sammen, hvor I oplever noget, har lange meningsfulde samtaler eller intimt samvær uden børnene. I behøver ikke nødvendigvis sidde lårene af hinanden hver dag, men det er betydningsfuldt, at I begge prioriterer tid til at lave noget særligt sammen og måske gør det til en rutine at skabe plads i kalenderen og planlægge det sammen hver uge eller måned.

4. Gaver

Taler den ene af jer dette sprog flydende, mens den anden ingen gang kan det gebrokkent, så er der sikkert opstået uenigheder omkring juletid og fødselsdag. Gaver er nemlig meget synlige symboler på kærlighed og for nogle mennesker har det enorm betydning at finde den helt rigtige gave, der viser deres følelser, mens gaveræset for andre hurtigt bliver en pligt og måske et udtryk for overforbrug, de ikke bryder sig om. Derfor er det vigtigt at tale om, hvad der betyder noget i forhold til gaver. Oftest er tanken bag mere afgørende en den materielle værdi - selv hvis dette sprog er dit primære.

5. Tjenester

Er du tunet ind på dette sprog, kan det være den største kærlighedserklæring at tage opvasken eller gå ned med skraldet, og så er det selvfølgelig lidt træls, hvis det slet ikke bliver bemærket eller bare bliver taget for givet. Eller hvis din kæreste aldrig lægger mærke til, hvor træt du er af at ordne det hele af bar kærlighed til ham, uden at han af sig selv en aften beder dig smække benene op eller tage en tur ud med veninderne, mens han gør hele hytten ren.

Øvelse gør mester

Du har måske allerede luret, hvad dit og din kærestes kærlighedssprog er (ellers findes der et hav af test på nettet - og du kan finde Chapmans egen i pdf-version her). Måske kan du for dit indre blik også genspille de første ti episoder, hvor I har misforstået hinanden, fordi I ikke taler sammen sprog. Eller du kan pludselig se, hvorfor du og din mor havde så mange konflikter i din ungdom. Selvom sprogforskellen måske er tydeligst i vores parforhold udspiller de sig også i mange andre sammenhænge. Den gode nyhed er, at når du først er bevidst om jeres forskelle, kan du gøre noget ved det og lære at forstå din kæreste, din mor, veninde på en helt ny måde - og de dig.

Som med alle andre fremmedsprog er det ikke helt let at tilegne sig et nyt kærlighedssprog. Hvis din kærestes modersmål er tjenester, mens dit er kvalitetstid, så kan der nemt opstå misforståelser - også selvom I er bevidste om det og øver jer. Han vil måske bruge weekenden på at gøre din cykel forårsklar, mens du længes efter en lang gåtur i Dyrehaven med dybe snakke og tid til lige at slå omkring Peter Lieps og få en varm kakao, og så er hans kompromisse, at I da kan snakke og drikke varm kakao, mens han ordner cyklen. Det kan også være at han øver sig i at give gaver, men kommer med de grimmeste blomster på den helt forkerte dag, eller du øver dig i fysisk berøring midt en vigtig fodboldkamp, hvor han bestemt ikke vil forstyrres. Vi taler intet sprog - heller ikke kærlighedssprog - flydende første gang. Vi må øve os. Det første skridt er at blive bevidst om jeres ligheder og forskelle og kunne grine af begge dele. Og gå på kompromisse en gang imellem. Vi har eksempelvis både fejret jul uden gaver, med en lille fællesgave og med større gaver (som faktisk godt kan være tjenester pakket ind som klippekort og på den måde dække flere kærlighedssprog og behov).

God fornøjelse - og husk, at jeg lige nu har tilbud på 3 coachingsessioner for 2.019 kr, fordi mit ord for 2019 er kærlighed, og fordi jeg vil elske også at støtte dig i at mærke og sprede endnu mere kærlighed til dig selv, dine omgivelser og moder jord.