Forårets forvandlende energi - og hvordan du bruger Traditionel Kinesisk Medicin til at skabe balance

Forårets forvandlende energi - og hvordan du bruger Traditionel Kinesisk Medicin til at skabe balance

Glædeligt forårsjævndøgn! Fra i morgen er dagen igen længere end natten. Jeg har glædet mig til flere lyse timer og har allerede en masse projekter, jeg gerne vil i gang med. Sådan er det om foråret - og særligt på solskinsdage som i går. Når alting springer ud udenfor, så mærker jeg også en lyst til at springe ud og som Ronja Røverdatter skrige min vision ud til verden. Kender du det?

Det er slet ikke så mærkeligt endda. Naturens cyklus er nemlig også din, og blandt andet ældgammel kinesisk videnskab fortæller os noget om, hvordan vi kan bruge det til at skabe større livskvalitet i vores hverdag. Det universelle princip, som knytter sig til årstidernes skiften i Traditionel Kinesisk Medicin kaldes for Fem Elements Teorien. Kineserne har nemlig en ekstra årstid og deler året op i: forår, sommer, sensommer, efterår og vinter. Hver årstid er forbundet med et organpar, et yin-organ og et yang-organ, som er særligt udfordret på netop denne årstid og derudover forbundet til følelser, som også kan være særligt presente i netop denne tid. Hvis organparret er i balance er det de postive følelser, vi mærker, mens blokeringer i organernes meridianbaner kan aktivere negative følelser. Fem element teorien kan på den måde støtte os til hurtigere at diagnostisere ubalancer og arbejde med dem - eksempelvis gennem yoga, dans og meditation.

Forårsorganerne: lever og galdeblære

Forårets organpar er lever (yin) og galdeblære (yang). Leveren er det organ, som kan skabe flow imellem krop og sind, så vores kreativitet, skaberkraft og medfølelse kan flyde frit. Men hvis vi ikke passer på vores lever, kan der opstå blokeringer i vores energisystem, og det kommer til udtryk som en række ubalancer fysisk og psykisk. Stagneret leverenergi sætter sig ofte i kroppen som træthed, oppustethed, mavesmerter, forstoppelse, muskelsmerter, synsforstyrrelser og en følelse af fastlåsthed. Mentalt kommer det ofte til udtryk som vrede, utålmodighed og arrogance.

Jeg kender det fra mig selv, hvis nye projekter spirer i mig, men jeg ikke kan få dem ud over rampen, fordi jeg har sprunget den indre forårsrengøring over og ikke har frigivet den energi, som de nye projekter kræver af mig. Jeg fortsætter bare krampagtigt med plan jeg har lagt. Struktur og planlægning hører nemlig også foråret til og er forbundet med vores andet forårsorgan, galdeblæren (yang). Galdeblæren er i Traditionel Kinesisk Medicin vores beslutningstager og koordinator, som omsætter leverens kreative kraft til mere konkrete beslutninger. Men hvis leveren stagnere, påvirker det også galdeblærens evne til at træffe beslutninger, og vi kommer på knoklearbejde frem for at nyde det harmoniske og dynamiske flow, som forårsenergien i balance byder på.

Forårets element: Træelementet

Ligesom hver årstid i Traditionel Kinesisk Medicin er tilknyttet et organpar, er hver årstid også forbundet med et element. Foråret er tilknyttet træelementet, da det jo netop er på denne årstid, træerne springer ud og stråler i alt deres glans. det spejler vores egen sprudlende energi og lyst til at springe ud i nye ting, udfolde nye sider af os selv og suge hele verdens skønhed ind. Vi kan altså spejle os i træerne, men vi kan også lære af deres visdom og som dem bøje os i vinden og nogle gange tillade os selv at give efter for både indre og ydre storme - uden at miste vores struktur.

For mig er det det modsatte af at holde fast i den plan jeg har lagt og i stedet tillade at følge de små tegn der er til mig om at gå en anden vej og overgive mig til, at intet - heller ikke mine projekter - kan forceres. Træer springer ud, når de springer ud. Projekter realiseres, når verden er klar til dem. Sådan er det. Og hvis jeg tør læne mig ind i den tillid, på samme måde som jeg kan læne mig op ad et træ og føle mig forbundet til verden, så flyder tingene bare lettere.

Den ældgamle kinesiske visdom, som også er grundlag for min yogaundervisning, kan altså lære os meget om, hvordan vi bruger forårets energi til at skabe mere hverdagsvelvære og få succes med vores projekter. Der er nemlig meget vi selv kan gøre for at skabe flow og balance - både fysisk i lever og galdeblære, mentalt og følelsesmæssigt.

Det kan du selv gøre

Sund kost til din lever

Hjælp din lever med at afgifte og udrense ved at spise meget frugt og grønt. Leveren har især brug for næringsstoffer i form af antioxidanter og flavonoider (særligt lilla og orange frugter som blåbær, granatæbler, gulerødder og grapefrugt), letoptagelige proteiner (fisk, fjerkræ og æg), bitre urter og salater (rucula, pebermynte og mælkebøtter), svovl (løg, bælgfrugter og kål) og Omega-3 (fiskeolie, hørfrøolie og valnødder). Jeg drikker selv rigtig meget mælkebøttete (den her fra Natur-Drogeriet er super god) og rødbedejuice for tiden.

Indre oprydning

Forår er ofte lig med en grundig rengøring af vores hjem og have, men husker du også at rydde op på de indre hylder? Også her kan vi have brug for at rense ud og slippe de tanker, overbevisninger og mønstre, som dræner os. Er der relationer eller opgaver i din hverdag, som bliver ved at at tappe energi fra det liv, du drømmer om, så beslut dig for at gøre noget ved dem. Med samme dedikation, som du gør hovedrent i hytten. Hvis du ikke er lige så ferm med de indre støvklude og koste, så opsøg en veninde, terapeut eller coach, som kan hjælpe dig. Jeg har lige nu forårstilbud på 3 sessioner for 2019 kr. Tilbuddet gælder, så længe den første af sessionerne bliver afholdt i marts eller april - og du booker via mail lige her (skriv forårstilbud i emnefeltet).

Bevægelse

Vores energi stagnere, hvis vi fysisk blive for stillesiddende. Fysisk bevægelse er derfor en forudsætning for flow for langt de fleste - og gerne hver dag. Det behøver ikke være hård træning, men bare en gåtur i naturen eller et par solhilsner hver morgen kan gøre undværker. Men kæmper du med vrede, så kan mere dynamiske (yang) træningsformer være en god støtte til at slippe vreden ud frem for at gå og holde på den. Løb, dans eller start til boksning.

Rigtig god fornøjelse og et stort ønske om, at dit forår bliver fyldt med kreativitet, flow og balance.