Et budget for trivsel

IMG_4601.JPG

New Zealand var det første land, jeg besøgte sammen med Dansk Studie Center. Jeg var lige blevet færdig med et længere projekt af den slags, ingen skaber for økonomiens skyld, men fordi det bare føles rigtigt. Det havde været hårdt, og jeg ville gerne væk fra det hele en stund. Rejse. Og hvad gør man så, når man ingen penge har? Man finder en vej, og min blev at drage ud som højskolelærer.

Netop rejsen til New Zealand lærte mig, at det, der virkelig betyder noget ikke kan gøres op i penge. Det var (og det er det stadig) helt særligt at få lov at rejse med en flok unge mennesker - rejse ud i verden, men også være rejseleder på deres indre dannelsesrejse på kanten til voksenlivet. Samtidig var de oplevelser, der står klarest fra den tur, oplevelser som den, hvor billedet her er fra. Oplevelser i New Zealands storslåede natur, der intet kostede ud over et par sveddryppende timer i vandrestøvler.

Som det første vestlige land har New Zealand (og verdens yngste kvindelige regeringsleder) lavet et nationalt budget for trivsel. Jacinda Ardern vil ikke længere kun måle landets fremskridt ud fra økonomiens udvikling - udfra landets BNP, som vi så længe har gjort. Hun vil måle landets trivsel og lade trivslen være det organiserede princip for det nationale budget. Alle nye udgifter i finansloven skal fremme fem konkrete trivselsmål:

  1. Øget mental sundhed.

  2. Mindre børnefattigdom.

  3. Støtte den oprindelige Maori-befolkning.

  4. Bevægelse mod klimavenlig økonomi.

  5. At man som menneske trives og blomstre i den digitale tidsalder.

Alle inspirerende mål, synes jeg. Ikke fordi Staten har ansvaret for vores lykke. Det ansvar har vi selv. Men Staten har ansvaret for at skabe og opretholde nogle rammer, som vi kan trives og udvikles i. De rammer kan ikke gøres op i BNP, for hvad siger det om miljø, sundhed og udfoldelsesmuligheder? Intet, hvis du spørger mig. Derfor håber jeg, at Mette og co lader sig inspirere af det smukke lille land på den anden side af kloden, når de sidder om forhandlingsbordet netop nu. De fleste af New Zealands trivselsmål er mindst lige så vigtige her i vores smukke lille land. Økonomi er ikke alt. Vi er rige på så mange andre barometre.