Hvad efterårsjævndøgnet kan lære os om balance

Hvad efterårsjævndøgnet kan lære os om balance

På torsdag er nat og dag lige lange, lys og mørke i balance. Det er efterårsjævndøgn, eller Equinox som vi også kalder det. På mandag er der flere mørke timer end lyse (eller i hvert flere mørke minutter). Jeg glæder mig til mørket - måske for første gang nogensinde. Det kalder på mere indadvendthed, tæpper, te, gode bøger og ild i pejsen. Tidligere har det været en svær tid for mig. Jeg har ikke brudt mig om at vende fokus indad. Særligt ikke i denne tid, hvor bekymringer, sorg og tristhed kan fylde meget. I traditionel kinesisk medicin er sensommer og efterår netop forbundet med de følelser. Jeg mærker det også selv. Og det er faktisk okay. De - følelserne - er okay. De er blevet okay. Alle sammen!

Engang troede jeg, at lyset var bedre end mørket, glæden mere rigtig end sorgen. Men sådan er det ikke. Det ene kan ikke eksistere uden det andet. Nogle gange i perfekt balance, andre gange ikke - og selvom det sidste kan udfordrer os og føles svært, så er det som regel netop i de situationer, vi udvikler os mest som mennesker. Hvis vi tør være med det indre mørke, mærke efter og være med følelserne uden at gøre dem forkert. Tør vi det, finder vi en ny balance. Det er dét jævndøgnene for mig en en påmindelse og et løfte om.

Derfor fejrede jeg efterårsjævndøgn - eller equinox - lidt på forskud torsdag aften sammen med en lille gruppe smukke kvinder. Sammen mærkede vi den transformerende kraft i at danse med sin følelser, dele sårbarheden og hele sammen. Som en af kvinderne sagde: “Det er befriende!” Og det er befriende at turde vores mørke i samme grad, som vi tør lyset. Så glædelig mørketid - og husk på, at lyset altid vender tilbage.

Vil du selv markerer jævndøgnet, kan du lave et lille alter med æbler, græskar, korn og andre af efteråretsgaver, tænde lys og skrive en liste over alt det, du er taknemmelig for. Efterår er også høsttid, en god tid til at reflektere over hvilke af de frø, du såede i foråret, du nu kan høste frugten af, og hvilke du bliver ved at så, men alligevel aldrig kan høste frugten af. Skriv både om de mørke sider af dit liv og de lyse. Der er healing, visdom og stærke kræfter i begge. 

NaturDitte ClemenComment