Efterårsvisdom: Giv slip

Tør du give slip? Brug efterårets visdom til at skabe balance i dit liv

Vi er gået ind i den mørke tid. Sidst i september blev natten længere end dagen, og efteråret har bidt sig fast med sit omskiftelige vejr og vind. Trods de smukke gyldne farver på træerne, får vi helt naturligt lyst til at søge ly indenfor og vende opmærksomheden indad. Og det er der faktisk god grund til. Efter sommerens sikkert aktive sociale liv, er det tid til at genskabe balancen mellem yang og yin, det udadvendte og det indadvendte, det aktive og det mere tilbagelænede. Faktisk gik vi nogenlunde samtidig med jævndøgnet ind i vægtens tegn, og den minder os netop om balance.

Gamle visdoms kilder som yogafilosofi, astrologi og nordisk mytologi råder os altså ikke til total tilbagetrækning, selvom lysten kan opstå, når det rigtig regner og rusker. Vi bliver rådet til at vende blikket indad for at mærke efter, hvad der ikke længere nærer os, så vi kan slippe det - nøjagtig som træerne slipper deres blade på denne tid. Slippe forestillingerne om, at noget skulle være anderledes, slippe gamle traumer og følelser, som vi har fastholdt for længe, så vi bruger efterårets mere sparsomme energi på det, der gør os godt. Men også slippe forsvarsværkerne og tillade os selv at være med følelserne, lade tårerne trille og blot trække vejret igennem det hele.

I Traditionel Kinesisk Medicin, som er tæt forbundet med eksempelvis yin yoga, er hver årstid forbundet med et organpar. Efterårets er lunger og tyktarm. Det betyder at særligt lunger og tyktarm kan være udfordret på denne årstid. Er vi ude af balance, kan kroppen reagere med forkølelse, allergi, astma og andre luftvejsudfordringer, da lungerne i høj grad er forbundet med vores vejrtrækning på det fysiske plan. På det psykiske plan er lungerne forbundet med følelser som tristhed, sorg og depression, som kan opleves særligt intenst på denne årstid, ligesom gamle traumer kan blive reaktiveret. Det kan være overvældende. Men læner vi os ind i den gamle visdom, er alt, vi skal gøre, at turde være med det, der dukker op, og trække vejret igennem det. I stedet for eksempelvis at spise vores følelser (her kommer tyktarmen ind i billedet) og eksempelvis dulme dem med store mængder mad, alkohol eller andre stimulanser. Følelser er som bølger, der opstår og forsvinder igen. Vi kan hverken kæmpe imod eller fastholde dem. Blot observere og lade os drive med for en stund. Apropos bølger forbandt vores forfædre efteråret med vandelementet, regnens og tårernes element. Vands kvaliteter er evnen til at flyde, skabe liv, heale og rense følelsesmæssigt.

Jeg er vild med at dukke ned i den visdom, naturens cyklus rummer, og bliver inspireret til et liv i større balance gennem gamle praksisser og ritualer. Det skaber mening for mig, når livet bliver overvældende, og minder mig gang på gang om at vende blikket væk fra alle de kommercielle tips og tricks til et bedre liv og ind mod min sande natur. Når jeg deler her, er det i håbet om måske at inspirere andre. Derfor kommer her til sidst også et par øvelser, som kan støtte dig i at bruge visdommen helt konkret i din hverdag - ganske gratis.

3 øvelse, der integrerer efterårets visdom i krop og sind

Pranayama

- eller åndedrætsøvelser er særligt effektfulde her om efteråret. Føler du dig eksempelvis overvældet, stresset og trist, kan øvelsen Viloma I være super god. Den går ganske enkelt ud på at trække vejret helt ind og ned i bunden af maven og derefter langsomt slippe en tredjedel af luften. Pause. Slippe den næste tredjedel af luften. Pause. Og til sidst den sidste tredjedel og tømme dig selv helt for luft, inden du på ny tager en fuld indånding og slipper udåndingen i tre etaper. Gentag sekvenser mindst 5-7 gange.

Vand

Vil du gerne ære og nære vandets kvaliteter, kan du ligesom vølverne i gamle nordisk mytologi lave et alter med muslingeskaller og andre strandfund, måske i en skål med vand eller hver dag meditere på at rense følelsesmæssigt ud. Du kan også sørge for at drikke rigeligt med vand og på den måde støtte den fysiske renselse. Begge dele hjælper dig med at slippe det, du har brug for at slippe lige netop i år.

Skoven

Helt simpelt kan du også gå en tur i skoven og beundrer, hvordan træerne helt naturligt slipper deres smukke gyldne blade. Helt uden at bekymre sig for, hvad det betyder for deres identitet som træ. Et træ er et træ med eller uden blade. Du er dig med eller uden de velkendte følelser, som du måske er begyndt at identificere dig med og derfor har brug for at slippe. For nogle er det meget mere effektfuldt at bevæge sig i naturen og lære af den visdom, frem for at sidde stille og meditere.

Uanset hvad der støtter dig, ønsker jeg dig god fornøjelse.

NaturDitte ClemenComment