Dine dagbogsskriblerier skaber din virkelighed

dagbog personlig udvikling skaberkraft guide

I dag satte jeg mig for første gang i lang tid for at skrive dagbog. Siden jeg var helt lille har jeg holdt meget af at skrive tanker, oplevelser og refleksioner ned. Når jeg ikke har gjort det i lang tid, kan det skyldes, at jeg har haft travlt med at skrive en bog i stedet. Men det er ikke hele sandheden. Da jeg bladrede rundt i mine gamle dagbøger, før jeg begyndte skriveprocessen for lidt over et år siden, slog det mig: Jeg fokuserer næsten udelukkende på alt det, jeg IKKE synes fungerer i mit liv. Alt det, der mangler eller ikke er, som jeg ønsker. Det, der fungerer, og som jeg er taknemmelig over, får meget lidt, ja, næsten ingen plads. 

Jeg skriver nogle linjer om, at jeg er skuffet over en veninde, et familiemedlem eller en date, som ikke er der for mig på den måde, jeg ønsker - og så begynder jeg at finde beviser for andre gange, det samme er sket, og pludselige vokser skuffelsen sig til et svigt og følelserne sætter sig fast i tankerne og kroppen og lever videre ude i virkeligheden, længe efter dagbogen er lukket og gemt væk. Det første, der sker, er, at jeg oplever endnu flere svigt ude i livet, fordi både mine tanker og mine følelser er tunet ind på netop den følelse. Det næste, der sker, er, at jeg ikke tør drømme om det, jeg rent faktisk ønsker mig, fordi jeg ikke vil blive skuffet igen. Det gør for ondt. Men sandheden er, at det gør endnu mere ondt ikke at turde drømme, ikke at turde blive skuffet nogle gange på vejen til drømmene. 

Rigtig mange af os ved godt, hvad vi IKKE vil have. Vi vil ikke svigtes, ikke være ensomme, ikke opleve smerte, ikke komme i gæld, ikke spise sukker. Den sidste er god, for måske kender du godt oplevelsen af, at lige så snart du har bestemt dig for at skære ned på slik og søde sager, så vokser sukkertrangen. Sådan er det også lidt mere sofistikeret med alle de andre ikke-ønsker. Men de fleste af os er sjældent så beviste om vores tankermønstre, som vi bilder os ind. Tankerne flyver forbi, uden vi bemærker om deres skaberkraft trækker i den retning, vi ønsker, eller er udtryk for gamle, begrænsende overbevisninger. Hvis du vil blive mere bevidst om dine tankemønstre er dine dagbøger derfor en god indikator på, hvordan din indre dialog er. Fokuserer dine skriblerier i den på det, der mangler. Eller fokuserer de på alt det, du drømmer om, og det, du allerede kan være taknemmelig for? 

Mine gamle dagbøger fokuserede på alt det, der ikke fungerede. På svigtene, ensomheden, smerten og følelsen af aldrig at være god nok. Det gjorde ondt at genlæse og få øje på, hvor meget mine tankemønstre betød for det liv, jeg levede. Det var ikke det, jeg drømte om. Så selvom det uden tvivl er sundt at få ventileret alle frustrationerne på papir, satte jeg mig foran dagbogen med en ny intention for skriveriet i dag. Jeg skrev om alt det, jeg er taknemmelig for i mit liv, i mine relationer, i min karriere. Jeg skrev om alt det, jeg drømmer om for sommeren, for det næste år, for de næste fem år. Jeg skrev uden at være bange for at blive skuffet, uden at føle jeg skal gøre mig fortjent, uden at tænke på om drømmene er realistiske eller ej. Jeg har faktisk købt en bog, der skal minde mig om den nye intention. The book od YES. Hvorfor? Fordi det, vi giver energi, vokser.

Vil du selv arbejde bevidst med skaberkraften i dine dagbogsskriblerier, er her en lille guide til, hvordan du kan gøre det:

  • Identificer det, du rent faktisk ønsker (fjerne både de eksplicitte og implicitte IKKE-ønsker)

  • Skrive dine største drømme og ønsker ned uden at dømme eller forholde dig rationelt til dem

  • Visualiser hvordan du vil have det, når dine drømme og ønsker bliver en realitet

  • Forbind dig følelsesmæssigt til dine ønsker og drømme

  • Vent, lyt og lad det ske

    Hvis du kan gøre det lidt lækkert for dig selv, mens du skriver og skaber, så gør det slet slet ikke noget. Så frem med den gode te, kirsebærerne, lidt mørk chokolade, hvad end du har brug for, så du kan nyde processen.