Sorgen i mediebilledet - og et par anbefalinger

Podcast, blogs og bøger om sorg

Lige nu følger jeg rørt og ramt med i programmerne om Børnene fra Sorggruppen på DR2. Ligesom over en million andre danskere vist nok. I hvert fald er der rigtig mange seere, og det gør mig glad. Programmerne skildre så fint, hvad det betyder for et barn at miste et livsvidne - uanset om det er mor, far, søster, bror eller en femte betydningsfuld person. Døden er en ting, livet bagefter noget andet. Den døde mangler til store og små oplevelser og fortællingen om ens første familie forandre sig pludseligt og ofte brutalt.

Jes Dige, som er leder af SKYGGEBØRN og den første i Danmark til at lave sorggrupper for børn, er en evig inspiration for mig med sin nærværende og nysgerrige tilgang. intet er givet på forhånd. Der er ingen bestemt måde, han forventer sorgen ser ud på, folder sig ud på. Han lytter til børnene. Og det er dem, jeg denne gang bliver allermest rørt og ramt af. De er helt fantastiske til at sætte ord på følelser, som jeg genkender fra mig selv i den alder (og som jeg langt senere har sat ord på her).

Jeg er virkelig taknemmelig for, at der er programmer som disse. Det var lignende programmer - også med Jes Dige - der engang for 20 år siden gjorde, at der var nogle omkring mig, der fik øje på min sorg på en anden måde. Det unikke ved programmerne denne gang er, at de ikke er alene om at sætte ord og billeder på sorgen. Sorg er blevet et populært tema i mediebilledet. Jeg jubler (selvfølgelig!) og tænkte, at jeg lige ville dele et par af mine yndlings-sorgmedier med dig her.

Tre gode podcast om sorg

Jeg plejede at tro på for evigt med de seje unge kvinder Pernille Strøm Øster, der har mistet sin bror i en togulykke, og Julie Schelhart, der har mistet sin mor til sygdom. De taler med en række mennesker, som også har mistet, om sorg og savn og minderitualer. Podcast-serien er skabt i samarbejde med Landsforeningen Liv&Død.

I en anden podcast, Hjerte-Smerte, udvider du nærværende og nysgerrige kvinder Marie Gorm & Soffi Ernst sorgbegrebet til også at omhandle kærestesorg og andre skelsættende oplevelser, som gør ondt og sætter spor i livet. Her er plads til at mærke sorgen og gå på opdagelse i, hvad den betyder, og hvordan vi lever med den.

Mens de to første podcast hver gang har en ny gæst eller to i studiet, som du som sørgende kan spejle dig i, så zoomer Sigurd Hartkorn Plaetner sammen med sjælesørgeren Jeppe ind på Den Sidste Samtale Før Døden. Jeppe ved nemlig noget om, hvordan samtaler folder sig ud på kanten af livet. Og om hvordan men trøster forældre, der lige har mistet deres barn og ikke mindst til dem, der ved, de snart skal dø.

To gode blogs om sorg

Min absolute yndlingsstemme til at udfolde sorgens mange voksne aspekter er Karoline Markholst, som ovre på I carried a watermelon fortæller ærligt, insisterende og indsigtsfuldt om sin mors død og livet uden hende. Karoline er mor, og noget af det, jeg lige nu er meget optaget af lige nu, er, hvordan det vil være for mig, hvis jeg en dag skulle blive mor og aldrig vil kunne præsentere mine børn for deres morfar.

Mette Marie Lei Lange blogger ikke primært om sorg, men når hun gør, er det ofte poetisk og præcist. Eksempelvis her, hvor hun beskriver, hvordan sorgen også har gjort hendes glæde ved livet endnu mere dybtfølt. Meget inspirerende.

Og en inspirerende ny bog om sorg

Der kommer en hel del nye bøger om sorg for tiden, men den jeg særligt glæder mig til at læse (måske i påskeferien) er Amalie Langballes Forsvindingsnumre. En ærlig roman om en ung kvinde i sorg, som forsøger at finde fodfæste i livet efter sin mors død. Måske vi skulle lave en læseklub og læse den sammen?